Månedens utfordring – Dag 26 – Hva skal barna spise?

Pølser, pizza, pasta, pommes frites, hamburger, kebab, taco, tortilla, frityrstekt, chips, søte drikker, søtsaker, desserter, bakevarer, kjeks, luft og kjærlighet?

Tomme for næring men fulle av fett, salt, sukker, kunstige tilsetningsstoffer, kunstige søtstoffer, fyllstoffer og andre avfallsstoffer fra industrien. (Kjærlighet er sunt, men dessverre ikke nok til å veie opp for det dårlige kostholdet…)

Oppskriften på tidlig diabetes, hjertesykdommer, kreft, underernæring, rakitt, anemi, tannråte, trøtthet, søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer, utagerende oppførsel, utviklingsproblemer, ødelagt immunsystem, mage- tarm-problemer, listen fortsetter og fortsetter…

Kroppen vår er ikke bygget for å behandle all søppelmaten. Kroppen vår er bygget for å ta til seg næring, ikke søppel.

Overfóret men underernært.


Barn i en dagligvarebutikk vil plukke de matvarene som de kjenner. Barn helt ned til ett-årsalderen hyler “-Vil ha” når de blir trillet forbi godterihyllene, brusflaskene og frysediskene med hurtigmaten.

Barn blir tatt med på McDonalds, Burgerking og lignende steder fra svært ung alder. Fet mat uten næring og brus og søte drikker er dagligdags. Søtsaker, godteri og søte bakverk og søte frokostblandinger likeså.

Hvorfor lar vi barna våre spise så mye som gjør de syke? Hvorfor kjøper vi så mange problemer til barna våre? Hvordan kan vi med viten og vilje investerer så mye penger i fremtidige sykdommer for våre barn?

Men HVA skal barna spise for å få i seg nok næring og mindre søppel?


Barn spiser det som blir satt fram! Er det ikke hyggelig at det finnes en så enkel løsning?

Ren mat, rene råvarer, en tallerken og et glass er et bra utgangspunkt!

Barn spiser også det de voksne spiser – så spiser du selv sunt så vil barna også spise sunt!

Barn bør få lov til å utforske naturlig mat i stedet for at vi skal ødelegge deres matlyst med smaker produsert i fabrikker som ikke har noe som helst med ekte mat å gjøre.


Fórer vi ungene med for mye ferdigmat mister de sin naturlige smakssans og blir “avhengig” av den kunstige smaken som mye hel- og halvfabrikata mat er så full av. Fórer vi barna våre med et rikt utvalg av naturlige smaker åpner det opp for en matllyst og matglede som bare vil utvikle seg mer og mer med alderen.

Barn er opptatt av farger, smaker, teksturer. De er nysgjerrige, vitebegjærlige, undersøkende, Grønnsaker med friske smaker og rent kjøtt med naturlige smaker er naturlige valg for de fleste, barn som voksne.

Voksne som er oppvokst på eller har mange år bak seg med å spise industri-mat og som så får egne barn har en god grunn til å selv legge om sitt eget kosthold i takt med at barna skal begynne med fast føde – eller om man ikke startet da er det aldri for sent å begynne, barn i alle aldre er åpne for nye fristelser!


Det sies at for å vende seg til nye matvarer og smaker tar det rundt femten ganger med denne matvaren før man kjenner igjen smaken og liker den.

Mat til barna er ganske så lik maten til de voksne. Tips for å få barna til å spise sunn mat er lik med hva som gjør de voksne til å spise sunnere:

Alltid ha ferdig  oppkuttede grønnsaker og ulike typer middag- og måltidsstilbehør klart til servering i kjøleskapet: Man kan lage store porsjoner av tilbehør og/eller hele måltider i helgene, eller en annen dag som passer, og oppbevarer det i tette bokser i kjøleskapet til bruk utover hele uka – slik har man alltid tilgang på sunne måltider og sunne tilbehør til måltidene hele uka.

Friske urter og salater i potter på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen som barna vet de kan kan forsyne seg av til eller før måltidene. De som har den minste mulighet til å anlegge en kjøkkenhage, på verandaen eller i hagen må utnytte dennne muligheten de har til å dyrke mat sammen med barna. Egenproduserte grønnsaker, frukt og bær er gull verd for alle familier!

Grønnsakene deles opp oppbevares i gjennomsiktige og delikate bokser i kjøleskapet slik at alle kan forsyne seg med det de vil: (Tomatbiter, agurkbiter, hakket rødløk, paprika, strimlet gulrot m.m.) Om man liker rømme- eller youghurtdip kan grønnsakene gjøres klare sammen med dippen.


Uansett hvor motiverte foreldre er til å lage sunn mat til barna sine så kommer alltid spørsmålet før eller senere: “Ja, men hva med godteri og lørdagsgodt?”

Ja – hva med godteri og lørdagsgodt? Står det nedskrevet noe sted at barna må ha lørdagsgodt, brus, godteri, søtsaker og annet søppel flere ganger i uka?

Frukt og bær er naturens snacks.

Frukt og bær og grønnsaker kommer i all verdens naturlige farger og inneholder alt det kroppen begjærer. Gi barna ekte mat og ekte farger. Lær barna sunne matvaner fra første dag med fast føde – og man vil gi barnas kropper en sunn start på et langt liv.

Noen fargerike tips:

Grønnsaker og dipp:

Porsjonsdipper!

Frukt og bær på pinne: Med dipp om ønskelig! Eller hva med egenlaget fruktis? Eller is laget av frisk frukt- og bærmos?

 

Eller softis av banan og bær:

 

 

 

 

 

Ta en banan (cirka én banan per person) – kutt opp i skiver og frys ned. (Legg de gjerne flatt utover et brett med bakepapir eller plastfolie så blir de enkle å løsne når de er frosset). Legges så i kjøkkenmaskin og vispes til det blir luftig og mykt.

Smaker supert alene – men kan også mikses med bær av ulike typer, litt vanilje (-stang), nøtter og frukt eller bær.

Man kan også blande inn saltfritt peanøttsmør

(vispes/mikses inn når bananene er  ferdig vispet:)

Yummi!

Frukt kan formes til det meste:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prøv også jordbær dyppet i gresk youghurt – legges i fryseren noen timer før nyting! :-)

 

Håper alle voksne har fått noen ideer til litt sunnere snacks for sine barn (og seg selv?)

Koooz

[contact-form] [contact-field label=”Navn” type=”name” required=”true” /] [contact-field label=”Epost” type=”email” required=”true” /] [contact-field label=”Nettsted” type=”url” /] [contact-field label=”Kommentar” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *