Simple Living: Lev Livet Litt Lettere!

Enkel Livsstil

For de fleste godt voksne er dette det normale – men for mange som vokser opp nå er påvirkningen fra reklame og media så sterk at det er lett å tro at man må kjøpe for å være lykkelig!

Før fikk man et armbåndsur i 8-års gave og det neste store i livet var ved konfirmasjonsalderen da gutta fikk barbermaskin og jentene et smykke. Nå har kidsa diverse elektronikk fra før skolealder, og fullt møblert leilighet mens de studerer og bor i eget hus med alt på plass et par år senere.

Synet på at vi identifiseres med det vi eier blir stadig mer skremmende…

Vil du derimot leve litt mer jordnært og unngå å bli smittet av overflodsviruset så kommer noen tips & stikkord for å temme kjøpelysten her:

– Trenger du virkelig den tingen du nå er i ferd med å kjøpe? Trenger du den så mye at du også vil ønske deg den samme tingen om to uker?
– Én handledag i måneden. Skriv (fortløpende) liste over hva du virkelig trenger. Dette gjelder alt fra mat til klær til møbler og ny garasje… Supplér kun med det nødvendigste (ferskvarer og eventuelt om noe går i stykker som må repareres straks.)
– Ombruk av ting. Tenk deg godt om før du kaster noe. Kan det repareres eller brukes til noe annet?
– Før du kaster noe eller kvitter deg med noe du ikke trenger lenger så selg det eller gi det bort til noen du kjenner eller legg det ut til salgs.
– Lær alle i familien å ta vare på og ha orden og oversikt over sine egne ting.
– Omdesign klær. Har du ikke egen symaskin gis de i blant bort av noen som har sluttet å sy eller selges for en billig penge på Finn. Husk: Mye flott og ofte helt nytt av klær og tekstiler selges på loppemarkeder.
– Før du kjøper noe nytt undersøk om det selges eller gis bort brukt.
– Skap deg et hjem med din egen stil ut av de tingene du har og som du liker. Unngå å følge trender, de skifter raskere enn lommeboka fylles uansett!
– Invester i en sykkel med gode og store sykkelvesker så kan mange ærender gjøres gratis og du får gratis trim.
– Trening kan utføres gratis i naturen eller som hjemmetrening. (Se trimtips andre steder på nettstedet).
– Lag en kjøkkenhage. Selv en liten terrasse kan produsere store avlinger!
– Lag saft og syltetøy selv. Lær deg også om konservering av andre typer mat!
– Lag en kompost om du har hage/uteplass.
– Lag all mat fra bunnen av. Mange flotte kokebøker selges billig på Finn eller loppemarkeder – eller lån de på biblioteket.
– Når du lager middag så lag dobbel porsjon så har du ferdiglaget middag til én dag til i uken eller senere om det kan fryses ned.
– Unngå bruk av dyre velværeprodukter, kjøp naturlig, lag selv eller let på billigbutikker, kvalitet og pris henger ofte sammen, men slettes ikke alltid.
– Bruk tøybleier om du har bleiebarn.
– Alt du trenger til babyen og barna kan du finne billig eller gratis på Finn eller loppemarkeder.
– Innfør kjøpefrie måneder. Desember er alltid en bra måned for dette!
– Innfør dager, uker eller måneder der dere lar det gå sport i å spare strøm. Etterhvert får dere nye varige vaner og mindre strømregning. (Se diverse strømsparetips andre steder på nettstedet).
– Bøker, blader, tidsskrifter, filmer, musikk osv kan dere låne gratis på biblioteket. Ofte har de også utleie av skiutstyr og for eksempel kanoer.
– Lag et “gaveskap”. Har du små eller store du jevnlig kjøper gaver til så vær på utkikk etter noe passende hele året. Man kommer ofte over gode tilbud lenge før eller etter bursdagsdatoer eller jul – men kjøp det og legg det i gaveskapet så har du det klart. – Det beste er selvsagt å bli enige om å ikke kjøpe gaver til hverandre – men gjøre hverandre tjenester i stedet – men det er jo ikke alle som tenker likt med oss! :-)
– Sett opp budsjett. (Se budsjetttips andre steder på nettstedet).
– Planlegg husholdningsutgiftene – bli bevisst på hva ulike matvarer og forbruksting koster.
– Spar på absolutt alle kvitteringer og mot slutten av måneden kan du se hvor pengene har gått og vurdere om du kan gjøre det enda bedre neste måned!
– Ta en bok og skriv inn for hver måned hva du har brukt pengene på.
– Når året har gått så har du en oversikt over alt du har brukt penger på og du har et godt utgangspunkt for neste års budsjett!
– Del på husarbeidet. La alle velge sine “favoritter” – og fordel de andre på rundgang.
– Lær deg å si NEI – når andre går over grensene dine.
– Skru av mobilen, pc´n, tv´n og gjør noe sammen med de du er glad i!
– Små ting er ikke småting!

Reduser forbruket og utnytt det du har – Simple Living – enkel livsstil på norsk – øker stadig i popularitet, men det er lett å falle for fristelsen å kjøpe dette konseptet “ferdig” da det stadig dukker opp butikker som selger “gamle” og “slitte” ting for en dyr penge og vi blir narret til å tro at nærhet og omtanke betyr at vi må omgi oss med omgivelser og nips av en spesiell type og kle opp barna våre, og oss selv, i hvite og gammelromantiske gevanter mens vi serverer “hjemmelaget” ripssaft og cupcakes av småblomstret servise i det nygamle hagemøblementet foran den nyoppussede sveitservillaen…

Slutt å se hva andre har og konsentrer deg om å være glad for det du har selv! Du trenger ikke kjøpe noe som helst for å finne lykken!

Det handler om hva vi gjør og ikke om hva vi eier av ting! Forenkle livet ditt – både fysisk og mentalt!

Målet er å bare kjøpe det vi virkelig trenger – men om du allerede har havnet i “Eier-alt-for-mye-fella” så se om du kan plukke opp noen tips her:

– Finn ut hva som er viktig for deg og begynn i det små med å kvitte deg med det du ikke trenger. Gi bort, bytt bort eller selg.

– Bor du i en leilighet eller et hus med flere rom så tar du rom for rom. Ta vare på det som du virkelig trenger og det som virkelig betyr noe for deg.

– Blir det for mye med et helt rom om gangen så ta ett og ett skap eller en bod eller et område.

– Ha tre poser klar: “Gis bort”, “Selges”, og “Kastes”. Bruk regelen om at har det ikke vært i bruk på to år så gi det videre. (La også barna rydde rommet sitt ved hjelp av dette systemet).

– OHIO! Forkortelse for “Only Hold It Ones”. Har du noe i hånda så bestem deg en gang for alle hva som skal skje videre med det – ikke legg det fra deg igjen – men putt det i en av posene – eller om du er helt sikker på at det kommer til nytte så kan du legge det tilbake der det hører hjemme.

– Lag en regel som passer for deg angående hva du trenger å eie. For eksempel kan du sette en grense ved antallet 10 av hvert klesplagg, eller maks antall et eller annet av andre ting du har lett for å eie for mange av på en gang.

– Gjør det samme med dine forpliktelser og arbeidsoppgaver! Sett grenser for deg og dine omgivelser slik at du unngår å bruke energien din feil og stadig være på etterskudd med det du skal gjøre.

– Hva er dine tips? Del med andre i kommentarfeltet nedenfor.

[contact-form] [contact-field label=”Navn” type=”name” required=”true” /] [contact-field label=”Epost” type=”email” required=”true” /] [contact-field label=”Nettsted” type=”url” /] [contact-field label=”Kommentar” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Captcha *